A promo CD halála

A CD formátum egyértelműen elavult, de a zenekarok mindaddig kénytelenek lesznek CD-ket kiadni, amíg a koncertszervezők és a média megköveteli tőlük a promóciós CD-ket. Pedig minden adott a digitális formátumra való áttéréshez. A sávszélesség már nem probléma, már most is másodpercek alatt le lehet tölteni teljes albumokat jó minőségben. Nem kell attól sem tartani, hogy a nagy méretű csatolmányok hamar megtöltik az e-mailes postafiókot, hiszen ott van a yousendit.com és a többi fájlküldő szolgáltatás, vagy még elegánsabb megoldások, mint a Bandcamp letöltési kódjai, vagy a kifejezetten zeneküldözgetésre kifejlesztett Soundcloud.

A promó csomagok küldözgetése sokba kerül a zenekaroknak. A mi esetünkben kb. annyiba kerül külföldre elküldeni egyet, mint amennyit egy eladás után kapunk. Nagyjából egy hét, míg odaér, de lehet, hogy két darabban, vagy elveszik, és lehet újraküldeni. Környezettudatos punk rockerként ne feledkezzünk meg a rengeteg feleslegesen előállított hulladékról sem, ami a promó csomagok küldözgetésével jár. Mégis, amikor tavaly szétküldtük a digitális promókat, a leggyakoribb válasz az volt, hogy “Küldjetek CD-t”. Persze, ha ti is küldtök majd egy példányt postán a webzinetekből.

De miért nem lehet végre átállni a digitális formátumra? A legfőbb ok, hogy így akarják kiszűrni a komolytalan jelentkezőket. Sajnos valóban elég sok idióta zenekar van, akik ész nélkül küldözgetik a demóikat teljesen irreleváns helyekre is, csak mert megtehetik ingyen. A Punkradiocast erre hivatkozva vezette be a fizetős digitális promót, a Sonicbids oldalán 5 dollárt kérnek ezért, ami drágább, mint a nemzetközi postaköltség. Ha ez lehúzásnak tűnik, az leginkább azért van, mert az is.

Mert meddig tart kiszúrni és törölni egy nem odavaló jelentkezést? 5 teljes másodpercig? Bocs srácok, de ez benne van, oldjátok meg! Nem kéne tovább szívatni a zenekarokat, hagyjuk végre meghalni ezt a nyomorult CD-t!