A legöregebb punk rock zenekarok

Ahogy a generációs szakadék napról napra szélesedik köztünk és a punk rockerek legújabb nemzedékei között, kénytelenek vagyunk azzal vígasztalódni, hogy a még nálunk is lényegesen öregebb punk zenekarokhoz hasonlítgatjuk magunkat. Ez a lista nem az olyan nyugdíjas tagokat is felvonultató poénzenekarokról szól, mint a One Foot In The Grave, vagy a Team Spider, hanem inkább a legrégebb óta létező punk zenekarok listája néhány extra szempont figyelembevételével.
A szabályok: a kinduló pontszám az aktív évek száma. Pontlevonás jár kulcsfigurák elvesztéséért, tíznél kevesebb stúdióalbum esetén, és a punk rock zenei stílustól való elhajlásokért. Pluszpontot lehetett viszont szerezni extra öreg zenekari tagokért. Értelemszerűen a kizárólag a Holidays In The Sun fesztivál kedvéért, meghatározó személyiségek nélkül összeállt régi punk zenekarok eleve szóba sem jöhettek. És akkor a lista:

Charlie Harper

1. UK Subs34 pont

33 aktív évük során az angol abc mindegyik betűjéhez megjelentettek egy albumot a-tól w-ig. (Már csak 3 van hátra, Charlie!) Bónusz pont járt a 66 éves Charlie Harper miatt, aki egyébként nagyon jó arc, pár éve volt alkalmunk találkozni vele a Sziget backstage-ében. Charlie az élő bizonyíték arra az elméletre, miszerint bár 50 évesen már bénán néz ki a punkoskodás, 60-on túl ismét menővé válik.

2. The Stranglers32 pont

A Stranglers eredményét volt a legbonyolultabb kiszámolni. 36 éve folyamatosan aktívak, de elvesztették Hugh Cornwellt (- 2 pont), és elég sok egyáltalán nem punk anyagot adtak ki, pl. a Dreamtime lemezt. (-3 pont). Ugyanakkor a 72 éves Jet Black miatt egyértelműen pluszpont járt nekik. Megalakulásunk évében láttuk őket a Szigeten, jó volt, de Cornwell nélkül nem volt az igazi.

3. The Adicts32 pont

Az Adicts a legrégebb óta változatlan felállással működő punk zenekarként hirdeti magát. A zenekar kezdetét 1975-re teszik, de az első lemezük csak ’81-ben jelent meg, és működésük során nem sikerült elérniük a tíz lemezes küszöböt, így itt 2 pontot vesztettek. Újabb büntetőpontot kaptak a szintiközpontú Fifth Overture album miatt, így jött ki a 32 pont. Van pár jó számuk, de a legjobb punk zenekarok listáján nálunk a Top 100-ban sem lennének benne.

4. Bad Religion29 pont

A Bad Religion az első amerikai punk zenekar a listán (a klasszikus angol punk zenekarok valamiért jobban bírják a gyűrődést). 30 aktív évükkel szerzett pontszámukból egyet vesztettek az Into the Unknown című progresszív rock lemezükért. Jó zenekar, de nem vagyunk rajongók.

5. The Damned28 pont

Egy újabb angol klasszikus ’76-ból, de mivel ’88 és ’93 között szüneteltek, csak 29 aktív évük van, viszont még mindig nagyon jók. 2004-ben láttuk őket a prágai Punk Aid fesztiválon, és igencsak meggyőző volt a koncert. Bár a hőskorban a Stranglers vagy a Buzzcocks jobb zenekarok voltak, közelmúltbeli produkcióik alapján a Damned a legjobb a három közül. A büntetőpontot Captain Sensible egy évtizedes igazolatlan hiányzása miatt kapták, és bár a nyolcvanas évekbeli termés egy része nehezen nevezhető punknak (Dave a szíve mélyén inkább goth), azért van annyira jó, hogy elnézzük nekik.

6. The Toy Dolls28 pont

2004-ben a Toy Dolls az “Our Last Tour?” turné keretében látogatott el Budapestre, ahol mi voltunk az előzenekaruk a teltházas koncerten. (Ez a mai napig egy igen kellemes emlék maradt.) Mivel a búcsúturné nagyon sikeres volt, meghosszabbították még egy évvel, aztán még egy évvel… és a mai napig sem hagyták abba. Ezért kaphattak most 28 pontot a 28 aktív évért. Hajrá, Olga!

7. The Dickies28 pont

A Dickies ’77-ben indult, de csak 28 évet voltak aktívak összesen azóta. Ez az egyik (jó értelemben) legidétlenebb punk zenekar, a Toy Dolls amerikai megfelelője. (Olga basszusozott is náluk átmenetileg 2001-ben.) Sajnos poénzenekarhoz képest durván sok halálesettel és drogproblémával kellett megbirkózniuk.

8. Social Distortion28 pont

A Social Distortion 30 aktív évet tudhat maga mögött, és Mike Ness kétségtelenül az egyik legeredetibb énekhang tulajdonosa a punk színtéren. Az egyetlen kifogás az lehet velük szemben, hogy 3 évtized alatt csak 7 albumuk jelent meg (beszámítva a most következő Hard Times and Nursery Rhymes-t is.) A kimagasló minőség dacára is kénytelenek voltunk ezért 2 pontot levonni.