Punk rock zenekarok, akik hatottak ránk: Buzzcocks

A punkban az volt az egyik nagyszerű dolog, hogy végre az olyan abszolút nem menő, elvont figurák is zenekart alakíthattak, mint a Buzzcocks tagjai. Így bebizonyíthatták, hogy a vesztesek írják a legjobb pop punk slágereket.
A Buzzcocks a Manchester melletti Boltonban alakult 1976-ban. A korai számok, amelyekben Howard Devoto énekelt, még kevésbé voltak poposak a Pete Shelley magas, gyakran nyávogásba hajló énekhangja és a másik gitáros-dalszerző, Steve Diggle rekedtebb orgánuma által meghatározott klasszikus Buzzcocks hangzásnál.
Devoto még ’77-ben lelépett, minden idők első magánkiadásban megjelentetett punk lemeze, a Spiral Scratch EP megjelenését követően, és a Buzzcocks Shelley-vel és Diggle-lel a kormánynál megkezdte utazását a tökéletes pop punk birodalmába. A Buzzcocks lett a legdallamosabb a ’77-es brit punk színtér zenekarai közül: egy sor instant pop punk slágert adtak ki kislemezen, ezeket később a Singles Going Steady albumon foglalták össze.
’81-ben feloszlottak, de ’89-ben újra összeálltak, hogy a Nirvanával turnézhassanak, majd ’93-ban kiadtak egy elég masszív visszatérő albumot Trade Test Transmissions címmel. Azóta is működnek, a Shelley-Diggle páros mögött folyamatosan változó ritmusszekcióval.
A Bankruptra gyakorolt hatásuk leginkább a Listen lemezen szembetűnő (érdemes csekkolni a tavaly újra felvett Independent Girlt), de olyan későbbi számokban is tagadhatatlan, mint az Outliving the Enemy, vagy az All Day In the Car.
(A teljes Buzzcocks sztori itt olvasható.)

Buzzcocks

Buzzcocks