Punk rock zenekarok, akik hatottak ránk: Descendents

A Descendents a Buzzcocks megfelelője volt a korai amerikai hardcore punk színtéren: dallamosabbak voltak bármelyik kortársuknál, és egy szemüveges jótanuló lúzer volt a frontemberük. De nem ezért érdekesek, hanem mert ők találták fel a dallamos hardcore punkot, vagy ha jobban tetszik, melodycore-t, kitaposva az utat olyan későbbi zenekarok előtt, mint a NOFX, vagy a No Use For a Name, vagy szinte bármelyik menő punk zenekar az Epitaph és a Fat Wreck legszebb napjaiból.
Annak ellenére, hogy szinte azonnal punk ikonná vált, Milo nem hazudtolta meg jótanuló énjét, és tanulmányait végig a zenekar elé helyezte. Ezért rendszeresen hosszabb szünetekre kényszerültek, és leginkább a dobos-dalszerző Bill Stevenson lelkesedésének köszönhető, hogy ma is létezik a zenekar. Szerencsére, a másik Ph.D.-s kaliforniai punk rock kulcsfigurával, a Bad Religion-ös Greg Graffinnel ellentétben Milo sosem érzett késztetést arra, hogy műveltségét fitogtatva a punk rock professzor szerepében tetszelegjen. A Descendents szövegek megértéséhez nincs szükség értelmező szótárra. Sőt, nem átallottak egy egész lemezt a vécé-humorra építeni, amivel viszont már átestek a ló túlsó oldalára. (Ez volt az Enjoy! 1986-ból, a leggyengébb albumuk.)
Bár az előbb említett Enjoy!-t leszámítva elmondható, hogy mindvégig tartották a színvonalat, azért elég nagy biztonsággal kijelenthető, hogy az első két lemezük, a Milo Goes To College és az I Don’t Want to Grow Up az életmű legjobbjai. Érdekes módon a legjobb számok (Suburban Home, Kabuki Girl, Bikeage, Silly Girl, Christmas Vacation, Good Good Things) mindegyiken a B oldalra kerültek.
A Kabuki Girl-t mi is szoktuk játszani koncerteken, és akkor is működik általában, ha a közönség nem ismeri az eredetit. Régebben játszottuk a 13 Stitches-t is a NOFX-től, ami tulajdonképpen tisztelgés a korai Descendents előtt (is). A saját számok közül pedig megint az Outliving the Enemy-t kell felhoznunk, mert ebben legalább annyira benne van a Descendents is, mint a Buzzcocks.

Descendents

Descendents