MySpace profil 3.0: css testreszabás kilőve

Tegnap kaptunk a MySpace-től egy emlékeztetőt, hogy átállhatunk az új 3.0-ás profilra. Megtettük. A mi esetünkben nem igazán lehetett MySpace dizájnról beszélni, így sok vesztenivalónk nem volt, és a műtét nagyjából fájdalommentesen sikerült is.
Az új profilszerkesztőben kiválaszthatjuk, milyen modulokat akarunk az oldalra, és ezeket drag and drop módszerrel a kívánt helyükre is húzhatjuk. Az átállás után minden eddig használt html kód átkerül a html dobozba, és itt lehet szerkeszteni, nem a bio menüpontban, ahogy azelőtt. Ennek megfejtése okozott némi fejtörést, de összességében elégedettek vagyunk az új, könnyebben áttekinthető elrendezéssel, és az újdonságok közül hasznos a fejlécben egyből látható legfrissebb bejegyzés, illetve a videó-csúszka, ami különösen praktikus egy hozzánk hasonlóan sok klippel rendelkező zenekar esetében. De ha a zenekarod jelenlegi MySpace profilja css testreszabással készült, akkor nehéz lesz átmenteni, mert a 3.0-ás MySpace profil ezt már nem támogatja.
A MySpace eddig a css testreszabásával szabad kezet adott a felhasználóinak, hogy teljesen átalakítsák profiljuk kinézetét. Ez egy túlzsúfolt, szedett-vedett megjelenésű közösségi oldalt eredményezett, ahol a spéci profilok gyakran kiakasztották a böngészőt, így érthető a mostani lépés a Facebook-féle egységes megjelenés irányába. Az új MySpace profil egyedül a saját háttérkép kiválasztását teszi lehetővé, így ha sok energiát fektettél a MySpace oldalatok css trükközésekkel teli dizájnjának kialakításába, most bajban leszel. Amíg a 3.0 még fejlesztés alatt áll, fakultatív az átállás, de amint véglegesítik, kötelező lesz mindenkinek.
Erről beszéltünk az előző MySpace-es bejegyzésben. Ha a MySpace profilotok kialakításába fektetett energiát a saját weboldalatokba fektetted volna, most nem kéne azon aggódni, hogy elveszik az egész. Ha levontad a tanulságot, nem fogsz azzal tökölni, hogy megpróbáljad valahogy átmenteni, vagy új profil dizájnt tervezz. A célnak tökéletesen megfelelnek az előre beállított stílusok is.
Bár a MySpace felhasználók jelentős részének hiányozni fog a css testreszabás (van már tiltakozó Facebook csoport is), összességében ez inkább egy pozitív változás. A gond inkább az, hogy túl későn jön, és vélhetően inkább gyorsítani fogja a felhasználók elvándorlását, mint megállítani.