Punk rock zenekarok, akik hatottak ránk: Ramones

Most induló sorozatunkban sorban bemutatjuk azokat a zenekarokat, akik az évek során a leginkább hatottak ránk. Ki más lehetne az első, mint a Ramones?
A Ramones volt a legelső punk zenekar. ’74-ben alakultak New York Queens negyedében, és a zenekar agya a magyar származású dobos, Tommy Ramone volt. Nagy hatással voltak a teljes ’77-es brit punk színtérre. (Sid Vicious végig Dee Dee-t utánozta, csak kissé túljátszotta a szerepet.) Ezután pedig hatással voltak minden valamirevaló punk rock zenekarra, beleértve a Bankruptot is. Nem csak hogy a Listen, vagy a Cinderella nem jött volna létre, ha nincs a Ramones, de kifejezetten a tiszteletükre is írtunk egy számot Farewell To The Cretins címmel.
A Ramones megmutatta, hogy a legjobb számok lehetnek pofonegyszerűek is, így aztán a mai napig kezdő zenekarok ezrei kezdik Ramones feldolgozások betanulásával a pályafutásukat. A Ramones hangzását azonban nem lehet ezzel a pár akkorddal reprodukálni. Ahhoz kéne Joey utánozhatatlan hangja és karizmája is.
A Ramones hangzásához és szövegvilágához leginkább hű zenekarok külön alszínteret alkotnak a punkon belül, amit leginkább oldschool pop-punknak, vagy Ramones-core-nak szoktak nevezni, hogy ne keverjük össze az MTV-féle poppunkkal. Bár kétségtelenül ez a legszimpatikusabb színtér, olyan remek zenekarokkal, mint a DeeCracks, a Teenage Bottlerocket, vagya nemrég sajnos megszűnt Methadones, minket ide sem igazán lehet besorolni az egyéb, nem ideillő hatások miatt.
A Ramones története nem végződött happy enddel. Joey 2001-ben távozott végleg, Dee Dee lecsúszott drogosként halt meg egy évvel később, és az egészségmániás Johnny csak két évvel tudta túlélni őt. Az eredeti felállás egyetlen ma is élő tagja Tommy, az agy, aki tudta, hogy még időben ki kell szállnia, hogy túlélje a Ramonest.
(A részletes Ramones sztori a Magyar Taraj oldalon olvasható.)

Ramones

Ramones