Fizetős letöltés: DIY, Bandcamp, iTunes

Ez a bejegyzés főként zenekarok és online zenevásárlók számára lehet érdekes. Elfogadjuk, hogy a netezők döntő többsége nem tud, vagy nem akar letöltésekért fizetni, ezért is tettük ingyen letölthetővé az utolsó két lemezt. Hogy akkor miért akarna bárki is fizetni a letöltésekért? Egyrészt mert így jobb minőségben (320K) kapja meg a lemezeket, másrészt, mert ezzel támogatja a zenekart.

Több évi próbálkozás után a kismillió online zeneáruház közül össz-vissz két olyannal találkoztunk, ahol voltak eladások is. Az egyik a Bandcamp, a másik az iTunes store. De mielőtt összevetném ezeket, hadd kezdjem a legjobb lehetőséggel: DIY, vagyis csináld magad, ahogy az egy punk rock zenekartól elvárható. Ha saját webáruházad van, akkor olyan olcsón adhatod a letöltéseket, amennyi még belefér. Több viszonylag könnyen beüzemelhető ingyenes webshop szoftver is létezik, mi a magyarul is elérhető Prestashop-ot választottuk, de ott van az Opencart, vagy a WordPress pluginként használható eShop, és több másik.

A következő lehetőség a Bandcamp. Ide wav-ban kell feltölteni a zenét, amit ők átkonvertálnak egy rakás jó minőségű formátumba a 320K-s mp3-tól a FLAC-ig, verhetetlen választékot nyújtva a vásárlóknak. És egészen mostanáig nem vontak le semmit az eladásokból. Augusztustól kezdve 15%-ot kérnek majd, ami még mindig teljesen korrekt, de így a saját webshopunknál azért valamivel drágább lesz. Röviden összefoglalva: ha megfelel a 320K-s mp3 formátum, akkor töltsd le a lemezeinket a webshopban, ha más formátum, vagy csak számletöltés kell, akkor használd a Bandcamp shopunkat.

De miért venne bárki is zenét az iTunes store-ban? Itt kétszer annyiba kerül egy lemez, mint a Bandcampnél, és csak 256K-s mp3-mat adnak érte. Tehát több pénzért kevesebbet kapsz. Ez nem hangzik túl jól, ugye? Mégis az emberek jelentős része itt szerzi be a zenéit, ezért a legtöbb zenekar megpróbál ide is bekerülni. Ami nem egyszerű, mert az iTunes nem áll szóba kis kiadókkal vagy zenekarokkal. Szükség van egy aggregátorra, aki összeszed egy rakás kis zenekart, és egyben viszi oda a katalógusát az iTunes-hoz.

Az aggregátor számonként 60-65 centet kap abból a 99 centből, amit az iTunes kér érte. Ezután ő is leszedi belőle a százalékát, vagy előfizetési díjat szed a zenekaroktól, esetleg mindkettő. Van kódolási díj is, nyilván a szkriptamortizáció miatt. A negyedévenkénti elszámolás 45 nappal az időszak vége után történik, és általában van kifizetési küszöb is, hogy még később jusson a zenekar a pénzéhez.

Ha ez eddig nem tűnt volna elég nagy lehúzásnak, akkor próbálj csak aggregátort váltani! Ehhez először töröltetni kell a lemezeid az iTunes katalógusból, ami a mi esetünkben EGY TELJES ÉVIG tartott, úgyhogy érdemes jól meggondolni, kivel szerződünk le. Most a Routenote-nál vagyunk, ők 10%-ot szednek. Aki jelentősebb eladásra számíthat, jobban jár az előfizetéses modellel, amit pl. a Reverbnation kínál.

A lényeg tehát, hogy az iTunes szívás a zenekaroknak, és a vevőknek se éri meg. Viszont remek üzlet Steve Jobsnak és az aggregátoroknak. És mivel Steve sajnos elég jól keni a marketinget, az emberek nagy részének a legális letöltés az iTunes-szal egyenlő, így aki nincs fenn, az nem létezik számukra. Csak remélni lehet, hogy idővel az emberek felismerik, mennyivel jobban járnak ha közvetlenül a zenekartól, vagy a Bandcampről szerzik be a zenéket. Végül is az emberek többsége azért értelmesebb, mint ez a jószág itt.