California Über Alles – Igazságot Jerry Brownnak!

Klasszikus punk szövegeket aktualizálni béna dolog. A Dead Kennedys mp3-mas ámokfutásáról már írtunk, de Jellónak sem tartozott a legjobb húzásai közé a California Über Alles Schwarzeneggerhez igazítása a közelmúltbeli fellépésein. Erre azonban többé nem lesz szükség, mivel a Governátortól januárban a dalszöveg eredeti főhőse, Jerry Brown veszi át Kalifornia kormányzását.
Szóval ez a Jerry Brown egy ilyen gonosz minihitler a dalszöveg alapján. De miért is? Ha megnézzük az életrajzát, a következőket tudjuk meg róla: visszautasította a kormányzati rezidencia és a szolgálati limuzin használatát, támogatta a nőket és a kisebbségeket, kiemelten foglalkozott a környezetvédelemmel, szembeszállt az olajlobbival, és leköszönésekor az állam történetének egyik legnagyobb költségvetési többletét hagyta maga után. Ami azt illeti, mi simán elcserélnénk a jelenlegi vezetőinket egy ilyen minihitlerre.
Biafra annak idején azzal ideologizálta meg a szöveget, hogy Brown fasiszta módszerekkel valósította meg liberális elképzeléseit. Akármit is jelentsen ez, visszatekintve már Jello is belátta, hogy annyira nem volt rossz arc Jerry Brown. A legnagyobb bűne valószínűleg az volt, hogy ő volt hatalmon 1979-ben, amikor a Dead Kennedys megindította támadását az amerikai álom ellen. Meglátjuk, hogyan birkózik meg majd most az Arnie által hátrahagyott adóssághalommal, de az elődjeihez képest jóval szerényebbre tervezett beiktatási ceremónia alapján a hozzáállása nem sokat változott az évek során.

Jerry Brown

Jerry Brown