Punk rock zenekarok, akik hatottak ránk: The Dwarves

Míg a klasszikus punk zenekarok általában a pályafutásuk korai szakaszában adták ki a legjobb lemezeiket, a későbbi punk rock zenekarok között már gyakran látni példát arra, hogy egy évtizedbe is beletelik, amíg valami igazán jó dologgal állnak elő. Ilyen zenekar az Offspring, a Bankrupt, és a Dwarves is.
A Dwarves a szex, a drogok és a rombolás témaköreire koncentráló pszichedelikus garázspunk zenekarként indult, az énekes Blag Dahlia agyszüleményeként. Az évek során folyamatosan változó, extravagáns karakterekből álló tagság másik biztos pontja a többnyire egy szál pankrátormaszkban fellépő gitáros, HeWhoCannotBeNamed (Akit Nem Szabad Megnevezni) volt.
A nyolcvanas évek végére zeneileg már leginkább egy felpörgetett, hardcore Ramones-re emlékeztettek, és a körítés is szélsőségesebb lett: a ’89-ben a Sub Popnál megjelent Blood Guts & Pussy lemez borítóján két vérrel lefröcskölt meztelen csaj és egy törpe látható. A Spin magazin szavazásán az album elnyerte a Minden idők legbotrányosabb lemeze címet, ami egy punk zenekar esetében az Oscar-díj megfelelője.
Két lemezzel később a Sub Pop kirúgta a zenekart, mert egy médiahack keretében sikeresen elterjesztették HeWhoCannotBeNamed halálának hírét, és ’93-ban a Dwarves feloszlott. De ez még csak a kezdet volt. ’97-ben visszatértek, és az Epitaphnál megjelent a The Dwarves Are Young and Good Looking, amit 3 évvel később követett a The Dwarves Come Clean album. A visszatérés parádésra sikerült. A Dwarves egy jó adag pop-punk befecskendezésével megújította hangzását, és merészen merített a legkülönbözőbb műfajokból a surf rocktól az industrial metalig.
Ha egy punk zenekar a punk határainak kitolásával kisérletezik, abból könnyen lesz katasztrófa. (Gondoljunk csak az újhullámra!) De Blag Dahlia ellenállhatatlanul geci, sármosan paraszt előadásmódjával punk rock lesz bármilyen zenéből, ami a hangja alatt szól. Ez a két lemez nem csak az Epitaph történetének, de az egész korszaknak a két legjobb albuma. A hangzásuk is tökéletes (Blag tehetséges zenei producer is), és a legapróbb részletekig kidolgoztak rajtuk mindent.
Az eddigi legutolsó albumuk a 2004-es The Dwarves Must Die volt, amin a hip hop beemelésével már kissé túlkisérletezték magukat, de ez is nagyon állat lett. A legújabb lemez most fog megjelenni, The Dwarves Are Born Again lesz a címe, és már nagyon várjuk.
Ezek után természetes, hogy szerepelt a repertoárunkban egy Dwarves szám: a One Time Only-t játszottuk, nem egyszer. A saját számaink közül a Bondage Boy és a Sidewinder esetében mutatkozik meg talán legjobban a hatásuk.

The Dwarves

The Dwarves